Известни лица искат да влязат в бордовете на държавните дружества като

...
Известни лица искат да влязат в бордовете на държавните дружества като
Коментари Харесай

Познати лица напират към бордовете на държавните фирми

Известни лица искат да влязат в бордовете на държавните сдружения като самостоятелни членове. Тези състезания за големите предприятия текат в Агенцията за обществените предприятия и надзор и процедурите още веднъж са възобновени, откакто 45-тото Народно заседание ги замрази до изборите. Процедури за избор на представители на страната вървят и в съответните отраслови министрества. Справка на „ Сега “ демонстрира, че за управите напират и прясно отстранени след кавги фрагменти.

Интересен е описът с позволени претенденти за самостоятелни членове на борда на държавното сдружение „ Информационно обслужване “. Сред тях е отстранената неотдавна от управителната позиция в Агенцията по вписванията Габриела Козарева. До махането й се стигна след отвод на Агенцията да отрази желани от разнообразни служебни министри промени в бордовете на държавните сдружения. Козарева бе назначена в организацията през 2018, като към името й се разшумя към тлъсти бонуси, раздавани на фона на тежък срив в Търговсксия указател.

За шеф в " Информационно обслужване " в този момент се пробва и Тенчо Попов. Кандидатите се афишират единствено с две имена и точна инспекция е невъзможна, само че името съответствува с това на финансиста Тенчо Попов, който осъди прокуратурата за противозаконен арест с някогашния вонен министър Николай Цонев. Конкурс за представител на страната в борда на " Информационно обслужване " бе разгласен и от транспортното министерство. Той обаче е преустановен, като претекстове не са известни.

За самостоятелни членове на борда на шефовете на скандалното сдружение „ Автомагистрали “ кандидатстват досегашните членове Стоян Беличев и Иван Коларов. В листата са още Валентин Николов (името съответствува с това на досегашния член на борда на БЕХ от ГЕРБ), Стефко Василев, Владимир Трифонов и Гено Георгиев.

Оспорвана е конкуренцията за самостоятелен член на борда на шефовете на " Холдинг Български държавни железници “. За едно място се състезават 5 души, измежду които и някогашни шефове на железниците с опит като Християн Кръстев и Христо Монов. И тук паралелният конкурс за избор на представител на страната в „ Холдинг БДЖ “, разгласен от служебния транспортен министър, е преустановен.

Докато в множеството новообявени състезания има сериозна конкуренция, в този за избор на двама самостоятелни членове на борда на „ Национална спортна база “ има единствено един позволен претендент – досегашният началник Пламен Манолов.

Кандидатите във всички състезания се явяват на два изпита – писмен и вербален. Законът разрешава договорите за ръководство да са със период от 3 до 5 години и в доста предприятия състезанията са за максималния срок. Провеждането на състезанията на ръба на парламентарните избори от остарялото държавното управление докара до кавги и част от подборите бяха замразени. Късият мандат на служебния кабинет сега не се припознава като спънка за възобновяване на процедурите.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР